Translate

fredag 4 oktober 2013

Indraget vatten

För att få torpet att fungera för oss "moderna" människor bestämde vi oss tidigt för att ha indraget vatten. Denna tanke var med i vår renoveringsplan. Golvet i köket var helt slut. Det gällde att få bort allt dåligt virke i huset för att få stopp på nedbrytningen av huset. Det var inte många golvbrädor som gick att plocka bort hela. Det som var kvar av golvsyllen skyfflades ut med skyffel. Även här låg ett stampat jordgolv under golvet. Med hjälp av diverse verktyg grävdes köket ur. Stenläggningen för gråstenspipan förstärktes genom en stödmur.
Genom att många arbeten är beroende av varandra så funderade jag på hur jag skulle få till framtida avlopp och vatten in. Den enda vettiga lösningen var att gräva ur köket till cirka två meters djup för att få till en källare under det lilla köket. En lucka i golvet skulle få bli framtida åtkomst till utrymmet.
Så fick det bli. Urgrävningen påbörjades och hink för hink flyttades jordmassorna ut ur köket.  Gjutform för väggar gjordes på ett lager av makadam. Där inkommande vatten och avlopp skulle ansluta murade jag in gammalt poröst tegel. Utrymmet bakom de nya väggarna fylldes med dräneringsgrus. Nya bärlinor för framtida golv lades på plats. Så långt gick arbetet bra. Utrymmet blev cirka 1,40 x 1,40 och 1,70 djupt. Ja, det var den sommaren.

När vi flera år senare skulle ansluta vatten och avlopp kunde vi smidigt gräva oss in utifrån. Att hitta de porösa tegelstenarna var inte svårt.

Köket före renoveringen


 
Luckan till kökskällaren
 
Källaren har putsats och vitmålats och är torr. I källaren finns gjutna hyllor, vattenpumpen och varmvattensberedaren. Här finns avstängningar för vattnet till köket, vattenposten ute och vatten till vårt utedass/tvättrum. Källaren är frostfri vilket känns bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar