Translate

onsdag 22 januari 2014

Renovering Bakugn del 2.

Renoveringen av bakugnen var ju ett kapittel för sig. Valvet var satt med en tunn fog. Över valvet ligger sten och kalk deg. En Rökkanal går från bakre ändan av ugnen vidare över valvet fram till den så kallade rökstenen. Ugnens rök sten och baklucka var igensatta före renoveringen. Genom åren hade således fukt vittrat teglet något. Därigenom hade en sättningen uppkommit. Ett tunt lager av lerblandning/kalk har funnits på teglets yta. Lerblandningen syntes tydligt på flera ställen. Bottenstenen hade vittrat sönder helt. Vänstersidan som är ca 10-15 cm tjock och ansluter mot den öppna spisen i stora rummet hade delvis satt sig. Höger sida var ganska så okej.
  
Bakugnen före renoveringen med valvet som "satt" sig.
Botten av ugnen togs bort först. Detta gav mig ett behövligt utrymme för renoveringen. En ny vänstergavel murades på plats. Även ny ändgavel murades upp. Dessa anslöts till det befintliga valvet. Försiktigt pressades valvet uppåt och blötning av sten gjordes. Den kalk/lerblandning som fanns över valvet "rinner" på så vis ner och låser valvet på plats. Sedan lades ny sten för botten på plats. Denna sten skall inte ligga tajt mot väggar har jag läst. När botten eldas och värme utvidgar botten så - ska väggar stå fria. Den största värme upptagningen blir ju på botten och i rökkanalen.
Ugnen har efter denna renovering blivit något mindre i djup och bredd. En tegelstensbredd ungefär.
 
Stöttor för gjutning av spiskupa
Efter ugnens renovering kunde vi försegla valvet med att gjuta en platta för att gå vidare med murstocken. Undersidan av plattan är spiskåpans underdel.
 
Rökstenen över bakugnen är ersatt med rökkanal

Här är spismuren med bakugn putsad. Till vänster är det förberett för järnspisen. Spisen ska anslutas med rökrör upp i murstocken. Genom dessa åtgärder kan vi få eldningstillstånd. Den putsade ytan ska vitmålas medlinoljefärg och grundas med linoljesåpa. Bakugnsluckan är original. En handsmidd plåt med nitade gångjärn. Luckan har endast rengjorts och på gammalt sätt värmts och inoljats med kokt linolja i omgångar. Denna metod ger en svart och halvblank yta.

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar