Att hitta rätt tapeter till ett rum är inte det lättaste. Först och främst måste man bestämma vilket årtionde och århundrade som rummet ska spegla. Vill man behålla färgsättning på listverk och dörrar bör ju tapetens färgsättning stämma. Ibland hittar man en tapet och anpassar rummet efter tapeten. I stora rummet kändes det svårt då datum och år på timmerstommen inte går att sätta. Huset har byggts på och tak och dörrposter har höjts. På några ställen fanns spår av lerklining, en typ av lerbruk med halm och tagel i. Man kunde även på vissa ställen se yxhuggen för att få fram fästytan likt fjäll, för lerblandningen. De största ytorna var rena och visade att man valt att ta bort denna ytbehandling vid någon renovering. Det troliga är att man gjorde detta när huset byggdes till i en vinkel med en sovkammare i början på 1900 - talet. Vi hittade fyra olika tapeter på lerblandningen. Dessa är nu lagda till historiemappen.
Det var givet att behålla den ursprungliga färgsättningen på dörrar och foder.Vi har tapetsera med fyra olika tapeter. Alla speglar lite olika tidsepokrar och tidsideal utifrån rum och karaktär. Eftersom lister, foder och fönster ska gå ton i ton med tapeterna, har det varit ett pysslande.
Storstugans karaktär med den stora vita spismuren kräver balans med en mörkare tapet. Vi valde tapeten tidigt. Den kända Rosenvinge som tillverkades i Anneberg på ECO-tapeter. Den försvann med fabrikens nedläggning men har åter tagits i produktion av Boråstapeter.
ECO AB Epok 255174 (Rosenvinge renässans1560-1650).
Vår Rosenvinge hittade vi på lagret i Anneberg flera år efter att fabriken hade lagts ner.
|
Jo det blir nog som vi tänkt.....
|
Rummet färdigtapetserat, nyskurat golv med linoljesåpa
|
|
Här inspekterar våra katter (bengaler) det färdiga rummet. Rummet känns trots allt inte mörkt och tapeten har hittat sin plats.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar