Translate

söndag 15 juni 2014

Takspån och Sticketak


Nu är det gamla taket med plåt nertaget. Det gamla stickertaket är ganska väl bevarat som ligger under plåten. Det är bara den yttersta ytveden som har grå färg av sol, vind och vatten. Men stickorna är torra och spröda. Det gamla stickertaket  kommer att få ligga kvar som ett tidsdokument. Nu ska det läggas ny bär läkt och vattenläkt. Taket kommer även att få ett tätskikt med oljemasonit. Det är med spänd förväntan vi väntar på det nya plåttaket.
 
 
Tak spånen på tillbyggnaden från 1910 -talet var mycket dåliga. Takstickorna på den äldre delen på taket är lite tjockare och bredare än vad som var vanligt under början på nittonhundratalet. Man ser tydligt att spräckningen är gjord med omsorg och troligen för hand. dessa takstickor var betydligt bättre.
 
 
 Under första hälften av nittonhundratalet hade varje by en stickerhyvel. I Bjälkerum stod den nere vid ån. Det var praktiskt när vedkubben skulle blötas inför hyvlingen. Takstickorna lades efter hyvling i buntar för en smidig hantering. Jag fick som åtta - nioåring vara med att lägga ett spåntak på Flisby hembygdsgårds fähus. När de blötlagda takstickorna skulle läggas ut var det mitt jobb att snabbt lägga ut stickorna i rätt fiberrikting. Morfar, Gustaf i Brostugan och Pelle spikade.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar