Translate

torsdag 28 augusti 2014

Gammla köksredskap

Ett gammalt torp ska ha köksredskap som passar miljön. När jag tänker tillbaka på vad jag som liten såg i Farmor och mormors skafferi så kommer först dofter och smaker. Mormor hade kakburkarna till höger och alltid en drickaback på golvet. Ostkakebunkar och ysteformar i många modeller. Klarbärsylt och ostkaka stod nog högst på min önskelista av godsaker. Eller när det var vinter och hon tog fram torkade körsbär som gav smak av sommaren. I farmors skafferi luktade nog mest ättika och saltlake. Båda skafferien var bondskafferi så innehållet och köksredskapen fanns för självhushållningen. Båda hade alltid rökt fläsk som hängde på en krok. Aggarps skafferi får bli en påminnelse om barndomens minnen. Så vi har börjat att samla.
Vi fick en Huskqvarna no 8 med originalkartongen av min svåger Kjell. Med i kartongen fanns även med verktyg för korvstoppning.  Köttkvarnen har fått en given plats i skafferiet. Det är nog många kilo köttfärs som malts på dessa Husqvarna kvarnar. Vi får väl se om det blir någon köttfärs som blir mald på denna kvarn .


Denna "kvarn" är öppen med ett mothåll på ovansidan. Om den använts till mandel så riskerar man nog fingrarna. Den ser mer lämpad ut till skorpmjöl.

 
 
 En populär färg från fyrtio-femtotalet är de gula och gröna köksredskapen och emaljerade föremålen.  En handvisp och en stöt av lite grövre modell har vi hittat i denna färgkombination. Rivjärnet är lite kul då det är runt. Halvorna har olika grovlek på riv storleken.
 

 
Krokar och spikar var det gott om i både mormor och farmors skafferier. Det var inga ytor som var tomma. Järnspisen knastrade och de klarade hushållet utan att veckohandla. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar