Translate

onsdag 31 december 2014

2014 Året som gick

När kylan nu har nypt till lagom till jul tänker man tillbaka på året som varit.  Sommaren gav oss många härliga dagar. Ja våren och hösten var inte så dumma de heller. Det blev i alla fall en hel del gjort på torpet när vi nu summerar året som gick. Det stora arbetet var ju takbytet som vi fick hjälp med. Den sista panelen som skulle bytas på baksidan av huset blev också gjort. Vindskivor fönsterfoder samt knutbrädor målades. Det var nog de lite större arbetena som gjordes under året. Det har givet vis fixats en del annat också.



Ett torp ger ju inte "bara" en massa arbeten. Det är en plats att bara vara på. En stunds avkoppling då och då. Att kunna få se årstiderna växla. Blommor knoppas och slår ut. Fåglar upphåller sig runt torpet efter tillgång på föda. Ja allt har ju sin tid.



Lupinerna som blommar på försommaren, visst är de vackra. Om de blommade hela sommaren så skulle vi nog ha en annan uppfattning.


Och visst vintern har sin tid, så nu ser vi fram mot nästa vår, sommar och höst.

Gott nytt år!


 
 


 

onsdag 26 november 2014

Tänd ett ljus

Nu var det ett tag sedan jag skrev på bloggen. Så blir det ibland av olika anledningar. Jag har lite dåligt samvete, så det är bara att sätta igång.
Så här i adventstider så kom jag att tänka på en lite annorlunda ljusstake som vi har i Aggarp. Det är en nytillverkad ljusstake av en gammal förebild. Jag har sett några gamla modeller. Den är gjord i ganska tunn bleckplåt med ljushållare och ett handtag.



 
 
 Finnessen är den att ljustaken har en utdragbar låda i gaveln. I lådan förvarar man tändstickor och ljusstumpar. Praktiskt och bra. Har hört att dessa ljusstakar kallades för "stumpastakar". Namnet kan ju ha uppkommit av att det var lätt att spara småstumpar i lådan och att de fanns till hands vid behov.



Nu mer tänder vi stearinljus för att det är trevligt och ger en mysfaktor. Det får vi se framemot på söndag då det är första advent.

torsdag 16 oktober 2014

Gamla hus Bjälkerum Norrgården


 Detta inlägg blir ett hemma hos reportage. I Norrgården Bjälkerum finns ett hus som ägs och vårdas av familjen Åstrand. Under nittonhundratalet levde här två systrar. De var ogifta och huset förblev i princip orört under deras tid här. I början på sextiotalet togs huset över av familjen Åstrand och blev där efter sommarbostad. Huset restorerades mycket omsorgsfullt. Man bevarade och återställde med gamla metoder och färger.




Entredörrar med traditionellt överljus
Trappstenen är en halvrund huggen sten som är placerad dikt an husväggen. Dörrfodret är väl arbetat och ger dörrarna och huset ett pampigt intryck.


 

 
Huset har kilsågad panel med springläkt som är mellan 2-3 tum. Man ser tydligt att man bytt panel på huset vid olika tillfällen. Olikheten gör att väggarna får liv. För ett par år sedan målades fönsterbågar om från vitt till en grön nyans som passar huset och dess ålder.
 

 

 
 
Salen och flertalet rum har stänkmålade väggar. Spetsgardinerna silar solljuset vackert på trasmattor och golvbräder.  Gardinerna är nålade på en så kallad gardinbräda.  Här har man bevarat och noggrant renoverat efter alla konstens regler. Eftersom renoveringen gjordes på tidigt sextotal har nu tiden gett ett lagom slitage.

 
 Lägg märke till det platsbyggda hörnskåpet. På andra sidan om spisen finns ett lika dant hörnskåp samt en dörr. Rummets vägg blir harmoniskt.  Den öppna smålandsspisen pryder på sin centrala plats. Det finns många hus från 1800 -talet som har renoverat bort denna planlösning.

torsdag 28 augusti 2014

Gammla köksredskap

Ett gammalt torp ska ha köksredskap som passar miljön. När jag tänker tillbaka på vad jag som liten såg i Farmor och mormors skafferi så kommer först dofter och smaker. Mormor hade kakburkarna till höger och alltid en drickaback på golvet. Ostkakebunkar och ysteformar i många modeller. Klarbärsylt och ostkaka stod nog högst på min önskelista av godsaker. Eller när det var vinter och hon tog fram torkade körsbär som gav smak av sommaren. I farmors skafferi luktade nog mest ättika och saltlake. Båda skafferien var bondskafferi så innehållet och köksredskapen fanns för självhushållningen. Båda hade alltid rökt fläsk som hängde på en krok. Aggarps skafferi får bli en påminnelse om barndomens minnen. Så vi har börjat att samla.
Vi fick en Huskqvarna no 8 med originalkartongen av min svåger Kjell. Med i kartongen fanns även med verktyg för korvstoppning.  Köttkvarnen har fått en given plats i skafferiet. Det är nog många kilo köttfärs som malts på dessa Husqvarna kvarnar. Vi får väl se om det blir någon köttfärs som blir mald på denna kvarn .


Denna "kvarn" är öppen med ett mothåll på ovansidan. Om den använts till mandel så riskerar man nog fingrarna. Den ser mer lämpad ut till skorpmjöl.

 
 
 En populär färg från fyrtio-femtotalet är de gula och gröna köksredskapen och emaljerade föremålen.  En handvisp och en stöt av lite grövre modell har vi hittat i denna färgkombination. Rivjärnet är lite kul då det är runt. Halvorna har olika grovlek på riv storleken.
 

 
Krokar och spikar var det gott om i både mormor och farmors skafferier. Det var inga ytor som var tomma. Järnspisen knastrade och de klarade hushållet utan att veckohandla. 

söndag 24 augusti 2014

Spår från gamla tider

Jag letade efter en lämplig sten till en av kattgluggarna. I stenröset bland stenarna låg en gammal skiftnyckel. Ålder och rost hade satt sina spår. Man undrar om ägaren hade tappat eller kastat skiftnyckeln. Den hade i alla fall inga spår av att vara trasig mer än att rosten hade satt sina spår.


Vår gamla vagnsbod har en helt otrolig gammal  panel. Huset har aldrig målats utan träet har naket fått stå ut med väder och vind. Detta har skapat en fasad som är helt fantastisk. runt järnbeslag och spik har träet fått mörkare nyanser. Huset måste så småningom lyftas och regelverket bytas ut längst ner. Huset har satt sig på grund av att röta har förstört det marknära virket. Eftersom det kommer att fattas panel för att återställa hela byggnaden har jag en tanke att spara denna gamla panel till ett annat husobjekt.

måndag 18 augusti 2014

Sommarminnen

Sommaren blev varm och skön. Det var bara att anpassa dygnets timmar för arbete och pyssel och svalkande bad i Enegrenen. Svalkande bad blev det minst ett par gånger om dagen när det var som varmast. Att ha tillgång till denna sjö gör livet och sommaren så mycket skönare  på torpet. När temperaturen i vattnet var runt 25 grader så var det svårt att lämna sjön.
 

Enegrenen

Den varma sommaren gjorde att det fanns gott om stora flygande gräshoppor. Enligt springläktens mått så är den här cirka tre tum.


 
 
 Vid ett besök på Brusaholms bruksmuseum fick jag pröva på att smida. Visst är det kul att få pröva på denna gamla konst. När järnet var varmt på fältässjan var det att greppa hammaren. Efter ett par slag kom jag att tänka på att det gamla dasset som behövde en tydligare gammaldags hasp. Smeden höll god min och det var först efter vridningen som han frågade vad jag tänkte göra. Haspen ska nu härdas och på klassiskt vis och värmas med linolja. Så nu letar jag efter en märla i lagom storlek för monteringen.
 

Egentillverkad smidd hasp till dasset

 

söndag 13 juli 2014

Takrenovering 3

 

Då var taket på plats. Huset har fått ett tak som kommer att hålla i många år. Nu återstår en del målningsarbeten av vindskivor och andra detaljer som får göras i sommar.



På baksidan av huset ska det bytas panel och springläkt samt fönsterfoder. Sovrummets norra fönster ska få nytt foder. Under den gamla torra och spruckna panelen lyser timmervägen ljus.

Nu är det brått att få upp kattgården inför förväntansfulla katters ankomst till helgen. Det blir lite pill då vi ska få till kattgårdens tak med nät.

lördag 21 juni 2014

Takrenovering 2

Då var framsidan av huset färdigt lagom till midsommar. Ja tur var det, för vad det regnade i torsdags och lördags. Tur hade vi även med midsommarfirandet som fick en regnfri men lite kall midsommarafton. Taket är till belåtenhet. Ser ju för nytt ut nu, men det bleks säkert ner av solen. Huset har i alla fall fått ett säkert skydd för väta ett antal år framöver.

 
Taket är Planjas enkupiga plåttak. Det återstår att lägga plåt och randaler på delar av baksidan, men om en vecka är nog arbetet färdigt. I sommar blir det att måla vindskivor och andra snickardetaljer på huset.




Huset har inte haft hängrännor över allt tidigare. Vid blöt väderlek har stora mängder vatten blivet stående på baksidan. Nu sätter vi upp hängrännor och stuprör runt hela huset för att leda bort vatten från huset.
 
Det är lite ovant att se det nya taket. Huset har ju fått ett nytt utseende med det nya taket. Jag hoppas att vi inte renoverat bort charmen med torpet utan att vi säkrat husets överlevnad.

söndag 15 juni 2014

Takspån och Sticketak


Nu är det gamla taket med plåt nertaget. Det gamla stickertaket är ganska väl bevarat som ligger under plåten. Det är bara den yttersta ytveden som har grå färg av sol, vind och vatten. Men stickorna är torra och spröda. Det gamla stickertaket  kommer att få ligga kvar som ett tidsdokument. Nu ska det läggas ny bär läkt och vattenläkt. Taket kommer även att få ett tätskikt med oljemasonit. Det är med spänd förväntan vi väntar på det nya plåttaket.
 
 
Tak spånen på tillbyggnaden från 1910 -talet var mycket dåliga. Takstickorna på den äldre delen på taket är lite tjockare och bredare än vad som var vanligt under början på nittonhundratalet. Man ser tydligt att spräckningen är gjord med omsorg och troligen för hand. dessa takstickor var betydligt bättre.
 
 
 Under första hälften av nittonhundratalet hade varje by en stickerhyvel. I Bjälkerum stod den nere vid ån. Det var praktiskt när vedkubben skulle blötas inför hyvlingen. Takstickorna lades efter hyvling i buntar för en smidig hantering. Jag fick som åtta - nioåring vara med att lägga ett spåntak på Flisby hembygdsgårds fähus. När de blötlagda takstickorna skulle läggas ut var det mitt jobb att snabbt lägga ut stickorna i rätt fiberrikting. Morfar, Gustaf i Brostugan och Pelle spikade.



 

söndag 8 juni 2014

Skafferiet


Gamla hus har något som alla våra moderna kök borde ha. Jag tänker på skafferiet. Detta förvaringsutrymme var ju ett måste före kylskåpens tid. Vårt gamla skafferi hade en del skador i både tak och väggar. Både väta och gnagare hade hittat in. Den gamla pärlsponten var på vissa ställen i så dåligt skick, att både svamp och mögel hade fått fäste. Eftersom golvet är gjutet så stod fukten kvar i utrymmet.

Från köksfarstun leder den lilla dörren till skafferiet.

Skafferiet rensades ur och allt dåligt virke togs bort. Nya takreglar sattes in och tak och väggar bekläddes med ny pärlspont. Nya hyllplan gjordes och monterades med konsol och reglar på gammalt sätt. Vi ändrade något på hyllplaceringen för att passa oss bättre.

Lägg märke till svampkorgen. En sval sovplats en varm sommardag för katten.

 Vi valde att måla hyllor och väggar i en matt grå nyans. Ytorna är lätta att torka av och hålla rena. Hyllorna har fått virkade hyllremsor i ett gammalt mönster. Skafferiet är nu platsen för diverse matvaror och gamla köksredskap som vi samlar på oss.

 Skafferiet används nu flitigt av oss. Här får sylt, saft och annat plats under våra stunder i torpet. Det kalla betonggolvet håller skafferiet lagom varmt även under varma sommardagar.




 

torsdag 29 maj 2014

Renovering av veranda

På vinden i torpet låg trasiga delar av snickarglädjen och en bit av en stolpe med tapp till verandan. Efter lite pyssel kunde vi konstatera hur delarna hade suttit ihop. Med hjälp av stolpens mått kunde verandans mått ta form. När sedan panelen på huset renoverades kunde måtten bekräftas då infästningen i husväggen hade samma mått som vi kommit fram till. Snickarglädjen kunde kopieras över till friskt trä. Nya stolpar och takåsar handhyvlades sedan ner till rätt storlek. Den gamla bandkniven kom till användning när klassisk kantning av stolparna skulle göras. Givetvis gjordes samma tappning som original stolpen. Det är ju tappningen som håller ihop hela konstruktionen. Överliggare för räcket tappades ur i båda ändar då även  timmerväggen hade gamla tapphål.




 Det som skiljer vår veranda från den tidigare är att den är något längre. Är man kritisk så fick inte verandan det rätta original måttet. Men här vi får plats att sitta under heta sommardagar eller när sommarregnet vattnar marken.

 

Nu återstår det att ordna till de undre spjälorna med eller utan snickarglädje. Vi har ingen information om hur "räcket" har sett ut tidigare. Vi får titta på verandor i bygden och se hur den lokala traditionen ser ut.

lördag 17 maj 2014

Renovering Tak

Då var byggställningar på plats i Aggarp. Ja nu ska taket renoveras. Det ska bli ett plåttak med en profil som tegelpanna. På takspånet läggs oljemasonit som blir nytt undertak. Där emellan  blir en liten luftspalt. På nya undertaket skall det bli vattenläkt och bär läkt  för plåten.
Varför nu denna nymodighet? Jo taket har en för dålig taklutning för tegel vilket hade ställt till problem. Ett tegeltak hade också blivet för tungt på nuvarande tak. Det gamla taket har ett antal bräder som har bevarats från tidigare tak då huset hade brädtak. De får ju nu ligga kvar. Även undertaket av takspån är av god kvalitet och får ligga kvar som ett tidsdokument.

måndag 5 maj 2014

Linoljesåpa

I Mariannelund hålls det en marknad varje sommar där jag inhandlar min linoljesåpa. Det är ett företag som heter Källan som brukar vara på plats. De tillhandahåller diverse produkter tillverkade av linoljesåpa. Jag brukar även köpa deras linoljetvål som gör huden len och tar bort den svåraste smutsen.
Då var det åter dags att vår städa torpet. Ut med trasmattorna på vädring, en rejäl dammsugning och så fram med linoljesåpan. Det är bara att krypa ner på knä och börja skura. Även listverk som är målade tvättas med kallt vatten och lite såpa. Det är mest händerna som får stryk av det kalla vattnet och knäna klarade sig riktigt bra denna gång. Efter att golvet eftertorkats är det dag för kaffepaus. Ute i trädgården lyser gullvivor där jorden är mager. Runt stugknuten finns det gott om pärlhyacinter. De är gamla och har planterats av någon som bott här tidigare.


När vi tog ner några stora granar förra vintern fanns rester av en berså av syren under gransens grenvarv. Markskotten har nu växt till sig och står i knopp. Det blir spännande att se om det är en gammal sort. Jag hoppas på de där småblommiga och med ljusa blommor. Av bladen att döma så är det nog så.

Så här på våren är det även dags att ta bort "innanfönstret" i skafferiet. Det sitter på gamla gångjärn med en hake som håller i hopp gångjärnet. Bara att lyfta bort haken så delar sig gångjärnet. För sommaren finns ett innanfönstret som har ett nät för att hålla insekter ute när skafferiet ska vädras. Enkelt att montera med gångjärnen med hake....


Innanfönster i skafferiet.



Innanfönster med insektsnät till skafferiet under sommaren


Då var halva huset vår städat och såplukten ligger tung. Nu återstår skurning av storstuga, hall och vindskammare. Det får jag ta tag i en annan helg.


söndag 27 april 2014

Torpets Köksrenovering


Att renovera ett kök i ett torp har sina turer. Kan man behålla all gammal stil? Kan man ha alla moderna finesser? Nej, det går ju inte eller? De stunder som man är i torpet ska ju också fungera. Det uppstår konflikt vad som är nödvändigt och ett måste. Gör vi en lista på moderna måsten så blir listan lång. Vatten, avlopp, diskbänk, elspis, köksfläkt, kylskåp, frys,  och arbetsbänk med god belysning. Är köket inte större än fem kvadratmeter blir renoveringen en utmatning.
 


Att få in vatten och avlopp gjordes genom att köket grävdes ur och en "kökskällare" murades upp. Järnspis med rökkanal och bakugn renoverades.Se tidigare blogginlägg. Nu gällde det att få in el och beklä de gamla timmerväggarna som var målade i blått. Golvet med golvåsar skulle också på plats.


Vi hade ju tänkt att allt virke vid renoveringen skulle tas i egen skog. Så blev det inte när det gällde pärlsponten. Efter lite letande hittade vi en pärlspont från ett norrländskt hyvleri som var lite bredare än dagens standard. Den påminner om vår handhyvlade panel i köksfarstun. Här spikas det för fullt och lägg märke till skåran över spismuren där den renoverade spishyllan ska in.


Här är panelen och snickeriet grundmålat. Golvlist och skurklossar hade tillverkats tidigare efter originalet, de kom nu till användning. Att få till en praktisk köksinredning löstes genom att använda gamla stommar som klädes med pärlspont.

 
Köket fick en färgsättning i grått och blått. Den blå färgen är hämtad från ett köksskåp som fanns i köket. Golvet målades i grå färg för att vara lättskött och är ju en metod som används i gamla hus. Skulle någon efter oss rata elspisen köksfläkten kyl och frys så lyfts dessa ut på tio minuter.
 


Diskbänken fick en försänkt ho. Ni som nu undrar var diskmaskinen tog vägen, så gömde vi den i underskåpet under diskhon. Det är inte så dumt att ställa in frukostdisken i maskinen och ta kaffekoppen och gå ut ock sätta sig på verandan en sommarmorgon i lugn och ro. Listan på måsten i ett modernt kök var nu uppfyllda. Det vi har i torpet som inte finns i moderna kök är ett fantastiskt skafferi, järnspis och bakugn. På torpet finns även en jordkällare. det får jag berätta om en annan gång.

fredag 18 april 2014

Tjädertupp

Vad passar bättre än att få se en riktig tupp när det är påsk. Idag var det en tur till torpet för att titta till huset. På vägen kommer en spelgalen tjädertupp upp. Tuppen visar upp hela repertoaren av danssteg. Att han fått åskådare  gjorde bara dansen och spelandet mer tydligt. Som tur var så kunde jag få några bildbevis. Glad Påsk.....



tisdag 4 mars 2014

Renoveringsplanering

Under vinterhalvåret smids planer för torpet. Det funderas även nu på vad som skall göras kommande år och i vilken ordning. Eftersom invändig renovering är i det närmaste klar så återstår en del att göra utvändigt. Så vad står det på renoveringslistan?
Vid köksfarstun och skafferiet är det gammal panel som skall åtgärdas. Här har även en sten i stenfoten skjutit ut från grundläggningen och behöver åtgärdas. Eftersom stenfoten eller kallmuren går utanför huslivet på många gamla hus finns en uppenbar risk för röta. Att ändra stenfotens/kallmurens utseende skulle förändra husets karaktär. Man kan se att det finns många lösningar på problemet vid renoveringar av gamla hus. Oftast är dessa av modern karaktär. En äldre metod som man kan se på gamla byggnader är att man hyvlar/skrär en liggande 2 tum x 4 tum av kärnvirke som får en droppnäsa ut över stenfoten. Detta gör att vatten avleds från husfasaden och inte blir stående på stenfoten.  Metoden används ofta när man väljer att kapa stående skadad panel och har ett till två varv av ny liggande panel. Eftersom all vår panel var mer än dålig byttes panelen och ställdes på droppnäsan. Det fick bli vår lösning på att avleda vatten från fasaden.
Ja, det finns alltid arbeten som ska göras. Det som känns mest angeläget nu är att åtgärda taket. Det får vi nog ta tag i framöver.

 
Här syns sonen i stridsmundering och med pensel i högsta hugg.  
 
På bilden syns tydligt stenfotsbrädan med droppnäsa. Stenfotens behåller sin karaktär som är grov och stadig.



måndag 17 februari 2014

Sommaren kommer, håll ut.


Visst känns det bra nu när ljuset vänder åter. Det känns som om vintern håller på att tappa greppet. Man längtar till sommarkvällar med blomdoft. Runt om torpet finns det gott om olika sorters blommor. Men det finns några som är lite speciella. Första gången vi såg dessa blommor blev vi häpna. Ur blomman kommer en stängel upp med en miniatyr blomma på dessa humleblomster. Efter konsultation med kunniga fick vi beskedet att detta är en mutation. Det förekommer då och då. Så nu tittar vi lite extra noggrannare och ibland hittar vi dessa fantastiska blommor.



På torpet finns en rosenbuske av gammal sort. Den doftar fantastiskt när kvällen kommer. Troligen är det en buske som funnits i många år här på torpet. Sort och härkomst är dolt i dunkel. Rosbusken är omtyckt av många insekter och småkryp. Här har en grön "bagge" tagit plats.

söndag 2 februari 2014

Renovering av Trapp

Till övervåningen finns en gammal trapp som är både sliten och vind. Trappen var nersmutsad med både det ena och andra. Att behålla den var målet, men var det möjligt? Att ha trappan omålad gick inte då fläckar hade förstört helhetsintrycket. Här används en bandslip för att få trappan så ren som möjligt för att kunna målas.
 
Trappan på plats med samma färg som golvet. Här syns stegen med sina olika bredder och ojämna slitage. När jobbet väl var gjort kan man ju inte önska sig en annan trapp. I vårt torp finns nog ingen annan trapp som skulle ha passat bättre. Slitaget berättar om alla dom som bott här tidigare. 
 
 
 

onsdag 22 januari 2014

Renovering Bakugn del 2.

Renoveringen av bakugnen var ju ett kapittel för sig. Valvet var satt med en tunn fog. Över valvet ligger sten och kalk deg. En Rökkanal går från bakre ändan av ugnen vidare över valvet fram till den så kallade rökstenen. Ugnens rök sten och baklucka var igensatta före renoveringen. Genom åren hade således fukt vittrat teglet något. Därigenom hade en sättningen uppkommit. Ett tunt lager av lerblandning/kalk har funnits på teglets yta. Lerblandningen syntes tydligt på flera ställen. Bottenstenen hade vittrat sönder helt. Vänstersidan som är ca 10-15 cm tjock och ansluter mot den öppna spisen i stora rummet hade delvis satt sig. Höger sida var ganska så okej.
  
Bakugnen före renoveringen med valvet som "satt" sig.
Botten av ugnen togs bort först. Detta gav mig ett behövligt utrymme för renoveringen. En ny vänstergavel murades på plats. Även ny ändgavel murades upp. Dessa anslöts till det befintliga valvet. Försiktigt pressades valvet uppåt och blötning av sten gjordes. Den kalk/lerblandning som fanns över valvet "rinner" på så vis ner och låser valvet på plats. Sedan lades ny sten för botten på plats. Denna sten skall inte ligga tajt mot väggar har jag läst. När botten eldas och värme utvidgar botten så - ska väggar stå fria. Den största värme upptagningen blir ju på botten och i rökkanalen.
Ugnen har efter denna renovering blivit något mindre i djup och bredd. En tegelstensbredd ungefär.
 
Stöttor för gjutning av spiskupa
Efter ugnens renovering kunde vi försegla valvet med att gjuta en platta för att gå vidare med murstocken. Undersidan av plattan är spiskåpans underdel.
 
Rökstenen över bakugnen är ersatt med rökkanal

Här är spismuren med bakugn putsad. Till vänster är det förberett för järnspisen. Spisen ska anslutas med rökrör upp i murstocken. Genom dessa åtgärder kan vi få eldningstillstånd. Den putsade ytan ska vitmålas medlinoljefärg och grundas med linoljesåpa. Bakugnsluckan är original. En handsmidd plåt med nitade gångjärn. Luckan har endast rengjorts och på gammalt sätt värmts och inoljats med kokt linolja i omgångar. Denna metod ger en svart och halvblank yta.