Translate

torsdag 19 september 2013

Gärden och ängar

Det växer fort igen om man inte har djur som håller markerna öppna. Så har det varit de sista tio åren. Men förra sommaren frågade jag den yngsta bonden jag känner om han önskade mer bete. Han kom på besök och vi var överens. Djur skulle det bli till sommaren 2013.
Detta medförde att nu skulle det röjas och stängslas. Sly etablerar sig fort. Bakom träd och sly fanns taggtråd, stenmurar och stensättningar. Fyra vårvinterdagar tog det att buska och att ta ner träd. Det blev fyra traktorlass med ved cirka 20 fub. meter. Gammal taggtråd drogs bort med vajerkranen. Nya stängsel sattes upp. Nu hade vi återställt hälften av åker och ängsbete. Detta var en god början. Vi längtade till vårt eget ko-släpp. Det bästa är att vi nu mer får hjälp av David i Svenstorps kvigor. Det är kvigorna som nu ser till att hålla slyet borta och som "putsar" gräset. Genom deras närvaro förstärks torparlivets kulturbild.

Vi är så tacksamma för att ni finns.
De längtar nog tillbaka till torpet. De pysslades om dagligen och blev "lagom" tama. Min fru gav dom diverse godsaker, så de blev nog bortskämda.

1 kommentar: