Translate

tisdag 10 september 2013

Vatten


Gemensamt för alla gamla torp är att det finns en vattenåder. Oftast ligger dessa inte så långt från huset. I Aggarps historia finns Aggarps källa nämnd. 1854, 13 augusti. En gosse från soldat Hilding i Aggarp, 1½ år, drunknad i en källan.  Det livsviktiga vattnet blev till sorg för familjen. I Aggarp vet jag att det funnits tre vattenkällor.
Källa 1 Den äldsta som jag tror ligger cirka 100 meter från huset. Den är satt med timmer som är skrätt. När svärfar levde och vi var i skogen för att röja några vindfällen vid källan så skulle den rensas. Det stod en gammal skyffel där som vi använde. Detta jobb gjorde svärfar varje år. Källan trycker upp vatten så den flödar över. När jag många år efter första rensningen var vid källan en kall januari/februaridag rann källan över. Runt källan fanns svallis som blivit till i det kalla vädret. I snön fans spår av diverse djur som använde källan för att dricka.
Källa 2 Låg ca 6-7 meter från huset och var stensatt. Brunnen höll inte alltid vatten enligt svärfar. För att ingen olycka skulle hända fylldes källan igen när svärfar köpte torpet och skulle ha betande djur vid trädgården.
Källa 3 Vår vattenkälla är renoverad och flyttad ca 3 meter från den gamla stensättningen. Den ligger ca. 45 meter från huset. Renoveringen gjordes i augusti 2010. Vi önskade att få rinnande vatten i huset. En grävmaskin anlitades och brunnsringar beställdes. När vi började gräva tryckte det upp vatten och fyllde grävhålet direkt. genom att marken lutar fick det göras ett avrinningsdike. Vi kom inte så djupt som vi planerat. Berg på ett djup av ca. 120 cm. Vi såg tydligt varifrån vattnet kom så vi följde ådern ca en två meter. Där hade berget höjds till ca 80 cm under marknivå. I en tydlig spricka kom en vattenstråle av fingerstorlek. För att få ner brunnsringarna flyttades brunnen ca. två meter där berget var djupare ner. Från källan till nya brunnen lades tvättad makadam med duk över. Denna brunn håller nu vatten till vårt behov. Vattnet är fyra grader varmt och är klart och gott.


Den gamla brunnen grävs upp
Vattenådern tas fram.

 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar