Translate

onsdag 25 september 2013

Gäststugan

 Efter några år såg vi att renoveringen kommer att ta lång tid. Att renovera ett så nergånget hus krävde mer jobb än vi kunde ana. Vi måste gå varligt fram. Det gäller även att inte ta sig ann renoveringen med för stora krav på att få huset färdigt inom en viss tid. Det kan lätt bli fusk. Att ha tålamod är mer än nödvändigt. Kunskap om hur arbetet ska utföras ska också inhämtas. Rätt timmer ska huggas och sågas. Virket ska torkas. Mycket planering krävs för att utföra renoveringsarbetet i rätt ordning. Med taket var det ingen panik, det fick duga så länge. Dränering runt huset och grunden, stommen, golvbjälkar, urgrävning var ett måste. Men vi såg fram mot den dag då vi skulle f känna färgdoft och att få sätta upp tapeter. Dagen när man fick plocka fram alla prylar man sparat eller renoverat. Det var nog så vi tänkte och inte gav upp hela projektet. Mörka vinterkvällar lästes byggnadshistoria och byggnadsvård.
Att hela familjen skulle få kunna vara plats och få känna på torparlivet blev ett mål. Vi beslutade att el var nödvändigt och att bygga en friggebod på 23 kvadratmeter plus en liten altan. Det lilla huset planerades med ett "litet" pentry, ett sovrum på 4 kvadrat och resten till ett rum för bäddsoffa och matbord. I detta hus har vi tillbringat ett antal somrar och det har fungerat bra. Regniga somrar kändes "gäststugan -lilla huset" trång. Vilken tur att vi byggde stugan. Barnen han ju bli vuxna innan vår torpstuga blev bebolig.

Jesper blandar bruk

Cornelia hantlangar. Vid grävningen av grunden upptäcktes att det låg ett
matjord/alvlager på ca 80 cm. Under detta lager var det berg.
 
 
 
 
 
 
Huset byggdes vid skogskanten. Det får ha sin egen moderna stil. Det är viktigt att man tydligt ser att var tidsepok har sina krav och får göra sina avtryck. Det är så historia skrivs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar